Η έννοια του χρόνου

«Ο χρόνος δεν είναι απόλυτος, γίνεται κατανοητός στον άνθρωπο δια της εναλλαγής των φαινομένων (ημέρα – νύκτα, καλοκαίρι – φθινόπωρο – χειμώνας, ζέστη – ψύχος κλπ).

Υπάρχει υποκειμενικός χρόνος, ψυχολογικός χρόνος, βιολογικός χρόνος. Όταν ζούμε ένα συνταρακτικό γεγονός, αλλάζει ο χρόνος και εάν μεν είναι κακό, δεν περνά γρήγορα, εάν είναι καλό, τότε φαίνεται σαν μία στιγμή. Άλλο είναι ο χρόνος ο βιολογικός του σκύλου και άλλο του ανθρώπου. Ο σκύλος γεράζει πολύ νωρίτερα από τον άνθρωπο, στην ουσία κάθε χρόνος ανθρώπινος αντιστοιχεί σε 6 έως 7 χρόνια του σκύλου. Άλλο το κύλισμα λοιπόν του χρόνου στο σκύλο, άλλα τα βιώματά του. Είναι κουταβάκι όταν εμείς είμαστε 6 έως 7 ετών και βρίσκεται σε βαθιά γεράματα, όταν εμείς τελειώνουμε τη στρατιωτική μας θητεία. Άλλος είναι και ο ρυθμός που θρέφουν οι πληγές του, άλλος ο ρυθμός επιδείνωσης των ασθενειών του, άλλος ο χρόνος της κυήσεώς του, κλπ.

Ακόμη και στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί αυτό. Βάσει σοβαρών βιολογικών πειραμάτων έχει αποδειχθεί, ότι ο βιολογικός χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα στη μεγάλη ηλικία παρά στην νεαρή (διευκρίνιση της έννοιας του βιολογικού χρόνου σε πειραματικές μετρήσεις στην διάρκεια της επούλωσης των πληγών). Γι’ αυτό θα έχετε παρατηρήσει, ότι οι ενήλικες και κυρίως οι γέροντες, παραπονούνται πόσο εύκολα περνάει ο χρόνος, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους νέους».

(«Θεόφρων και Ερωθέα. Γένεσις  εκδ. Γρηγόρη  Αθήνα 2009  σελ. 55 – 56)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s