Το σκόρδο και τα συμπληρώματα διατροφής ως φαρμακευτικές ουσίες

Το σκόρδο
–  Πράγματι μειώνει την πίεση και τη χοληστερίνη αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά (6% – 14%).
–  Σημαντική και ανυπόφορη παρενέργεια η μόνιμη κακοσμία, αφού θα πρέπει να το παίρνουμε καθημερινά. (Απομακρύνει πολύ λίγο την πίεση αλλά πάρα πολύ τους συνανθρώπους μας!).
–  Σοβαρή όμως παρενέργεια είναι η αύξηση της προδιάθεσης για αιμορραγία. Αντενδείκνυται η πρόσληψή του σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά, διότι κινδυνεύουν να υποστούν αιμορραγίες με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους.

Τα συμπληρώματα διατροφής

–  Δεν υπόκεινται σε έλεγχο, γι’  αυτό μπορεί να περιέχουν μολυσματικές ουσίες
–  Δεν είναι πάντοτε δραστικά. Η δράση τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (κλιματικές συνθήκες στον τόπο καλλιέργειάς τους, συνθήκες εδάφους, μέθοδοι με τις οποίες συλλέγεται η σοδειά, χώροι αποθήκευσης, κλπ).
–  Μερικά έχουν βρεθεί να περιέχουν επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.
–  Δεν αναφέρεται πουθενά επίσημη (ελεγμένη εργαστηριακά) δοσολογία. Ως εκ τούτου λίγο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που μπορούν να ωφελήσουν, διότι λίγοι θα πάρουν κατά τύχη σωστή δοσολογία. Ή θα πάρουν περισσότερη προς βλάβη των ή λιγότερη, η οποία δεν θα ωφελήσει πουθενά.

(στοιχεία από περ. «Καρδιά και Αγγεία»  Ιούλ. –  Αύγ. 2017  σελ. 293 – 294)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s