Ελλάδα, η ανοχύρωτη χώρα

Η ίδρυση των πόλεων από τον πολιτισμένο άνθρωπο απέβλεπε πρωτίστως στην ασφάλεια των πολιτών. Η πόλις δρούσε σαν ασπίδα έναντι των πλείστων όσων κινδύνων που τους απειλούσαν.
Η «ασπίδα» στην Αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν «όπλο», εξ ου και «οπλίτης» ο πολεμιστής που έφερε επάνω του την ασπίδα. Αργότερα ονομάστηκαν όπλα και όλα τα λοιπά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν κατά την μάχη.
Ο «πολίτης» φέρεται ως παραλλαγή του «οπλίτης». Ο ίδιος δηλαδή ο πολίτης αναλάμβανε την ασφάλεια των συμπολιτών του γινόμενος οπλίτης. Ήταν δηλαδή υψίστη υποχρέωση του κάθε μέλους της πόλεως και ταυτόχρονα και αξίωμα. Γι’  αυτό στους αρχαίους χρόνους δεν επιτρεπόταν να υπηρετήσει στον στρατό ως οπλίτης κανένας άλλος εκτός από τους πολίτες της πόλεως.
Με την ευρεία έννοια του όρου και κάθε κυβέρνηση της χώρας έπαιζε το ρόλο του οπλίτη, του προστάτη των πολιτών από τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς κινδύνους. Οι μόνοι που δεν πληρούσαν αυτόν τον όρο ήταν οι τύραννοι.

Στην εποχή μας αντιστράφηκαν οι όροι.
Αυτούς τους οποίους ψηφίζουμε για την προστασία μας, αυτοί οι ίδιοι δρουν εναντίον μας. Με την κάλυψη της κάθε κυβέρνησης:
–  Υπάρχει ένα γκέτο μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας, στο οποίο ρίχνονται βόμβες, καίγονται αυτοκίνητα, καταστρέφονται ακίνητα και κινδυνεύουν άμεσα οι κάτοικοι της περιοχής.
–  Το ίδιο γίνεται και στα γήπεδα και σε άλλους χώρους.
Με την κάλυψη της σημερινής κυβέρνησης, εκτός των ανωτέρω:
–  Μπορεί ο «Ρουβίκωνας» να μπει ανενόχλητος σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, να τα κάνει γυαλιά καρφιά και να φύγει ανενόχλητος. Αν κατά λάθος προσαχθεί στην αστυνομία κάποιος από αυτούς, θα σπεύσει ο πρόεδρος της Βουλής να τον ελευθερώσει!
–  Μπορεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μία αναρχική ομάδα να κατεβάσει τους επιβάτες ενός λεωφορείου και να το κάψει επιδεικτικά στο κέντρο ακριβώς της Αθήνας χωρίς να γίνει καμία σύλληψη των υπευθύνων.
–  Μπορεί ένας ή περισσότεροι φοιτητές, όποτε τους καπνίσει, να χτίσουν ολόγυρα ένα καθηγητή τους την ώρα που διδάσκει και να τον ελευθερώσουν , εάν θέλουν και όποτε θέλουν. Ανενόχλητοι, διότι κανένας δεν θα τους ζητήσει το λόγο.
–  Μπορεί κάποιοι περαστικοί από το Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνεία, έτσι για να δηλώσουν την ελευθερία τους, να μπουν μέσα ανενόχλητοι και να σπάσουν τζάμια, να καταστρέψουν πανάκριβες εργαστηριακές εγκαταστάσεις και τέλος, κουρασμένοι όπως θα είναι, να παραμείνουν το βράδυ στην αυλή και να καπνίσουν τα τσιγαριλίκια τους.

Συμπέρασμα
Η χώρα δεν έχει οπλίτες αλλά δυστυχώς δεν έχει και πολίτες.
Στην Αρχαία Ελλάδα θυσιάζονταν για να διώξουν τον τύραννο. Σήμερα τον ψηφίζουν

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s