Ήρωες και Αντιήρωες

Αύγουστος 1974. Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Πρωί της 15ης Αυγούστου.

Ο αντισυνταγματάρχης διοικητής αποφασίζει να στείλει περιπόλους αναγνώρισης, για να δουν πού βρίσκονται οι Τούρκοι. Απευθύνεται στον υπολοχαγό (τάδε) και του αναθέτει την αποστολή. Εκείνος αρνείται απαράδεκτα να αναλάβει και με απίστευτη θρασυδειλία λέει:
«Αδυνατώ να εκτελέσω τη διαταγή κ. διοικητά. Έχω γυναίκα και παιδιά». Και ήταν μόνιμος αξιωματικός, που είχε σπουδάσει με χρήματα της Πατρίδας!

Οι Τούρκοι με τον βαρύ οπλισμό και τα τανκς έχουν περικυκλώσει τους Έλληνες του Λόχου Διοικήσεως:
«Τότε έγινε κάτι αδιανόητο. Δύο οπλίτες γυμνοί από τη μέση και πάνω, βγήκαν από τα ορύγματά τους και κρατώντας ο καθένας τους στα χέρια όρθιος ένα browning 0.30¨ με τις ταινίες με τις σφαίρες να κρέμονται από τα πολυβόλα τους, άρχισαν να πυροβολούν και οι δύο κατά των Τούρκων πεζοναυτών με ψυχραιμία αλλά και ενθουσιασμό.
… Δυστυχώς κατά την υποχώρηση αυτό το άρμα εκτέλεσε βολή με το πυροβόλο των ο.50¨ που έκοψε κυριολεκτικά στη μέση τον ένα από τους δύο ήρωες».

Ο αποθανών ήρωας ήταν ο στρατιώτης Δημήτριος Σιμίτας
Ο επιζήσας ο στρατιώτης Βαρελτζής.

Το όνομα του θρασύδειλου υπολοχαγού δεν το αναφέρει ο συγγραφέας, αλλά προς τι;  Η όλη περιγραφή οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι μάλλον ούτε επίπληξη δεν θα του έγινε. Εάν δε ήταν και στοιχειωδώς δικτυωμένος, οπωσδήποτε θα προήχθη!!

(«Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. 14- 15.8.1974»  Ταξχου ε.α. Παναγιώτη Δ. Σταυροπούλου  εκδ. Πελασγός  Αθήνα 201  σελ. 69 – 77)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s