Το άωρον της αγιοποίησης

«Το Πρωτάτον του αγ. Όρους δεν εορτάζει ως «άγιον» τον π. Παΐσιον. Μόνον οι μάρτυρες δια λόγους πίστεως μαρτυρήσαντες, εορτάζουν ευθύς αμέσως. Δια τους οσίους πρέπει να περάσουν 100 έτη. Όλα αυτά είναι ζημία της ψυχής».
(περ. «Άγιος Αγαθάγγελος»  Ιούλ. – Αύγ. 201  σελ. 44)

–  Ο «ωραίος» προέρχεται από το «ωριαίος». Για να είσαι ωραίος θα πρέπει να είσαι στην ώρα σου, στο χρόνο που ωριμάζεις. Μόνο ο ώριμος (ο ωριαίος) είναι ωραίος.
–  Ο «άωρος» δεν είναι κακός αλλά δεν είναι τέλειος, του λείπουν πολλά. Γίνεται αποδεκτός στην ανάγκη αλλά δεν έχει το κάλλος του ωραίου, δεν πληροί τις βαθύτερες ψυχικές ανάγκες, δεν εκφράζει κάτι ανώτερο, δεν παραπέμπει στο θείον.
–  Η κατ’  ανάγκην αποδοχή του «άωρου» καταβιβάζει το επίπεδο των πνευματικών αναζητήσεων και αλλοιώνει την περί του υψηλού αίσθηση. Γι’  αυτό μόνο στην μεγάλη ανάγκη γίνεται αυτό αποδεκτό και μάλιστα για πολύ μικρή χρονική περίοδο.

Η Εκκλησία δεν βρίσκεται στην εσχάτη ανάγκη, δεν διώκεται. Απλώς τα μέλη της …διέρχονται τον βίον νυσταλέα ή και υπνώττοντα! Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ανάνηψη, εγρήγορση και πόθος θείος προς δράσιν και θεωρίαν (με την θεολογική του όρου έννοια). Κάθε άλλος τρόπος, μη δόκιμος, οδηγεί σε θρησκοληψία και τραυματίζει το θρησκευτικό αίσθημα του λαού.

Ιδού τα αποτελέσματα της πρόωρης (άωρης) αγιοποίησης του ως άνω μοναχού:
«Ετέθη προς προσκύνησιν εις τον ιερόν ναόν του αγ. Αθανασίου Αιτωλίας, κατά την αγρυπνίαν επί τη μνήμη του Παίσίου του αγιορείτου, ένα κάστανο, το οποίον κατέχει ένας από το 1990, το οποίον έλαβε από τον π. Παΐσιον …
… Προ 2-3 ετών εις Κύπρον έθεσαν τις παντόφλες προς προσκύνησιν. Εις το Άργος τα γυαλιά του αλλά κατόπιν αποδοκιμασίας δεν τόλμησαν να τα θέσουν!!!»
(αυτόθι ως άνω)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s