Το φαινόμενο Στάλιν

Δια τους αείποτε εθελοτυφλούντας

Το1929 ξεφορτώθηκε την αντιπολίτευση …Η ομάδα φιλοσόφων και ιστορικών που ετοίμαζε τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια στο πνεύμα του διεθνισμού εκτελέστηκε.
… Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν σκηνοθετήθηκε ένα τέτοιο γιγαντιαίο θέαμα εφαρμοσμένης ιδεολογίας.

… Ο Στάλιν αποδύθηκε σε μια εκστρατεία κρατικής τρομοκρατίας που κάνει όλες τις άλλες μορφές τρομοκρατίας να ωχριούν από ασημαντότητα. Η κλίμακα και η θρασύτητα των φόνων δεν είχαν προηγούμενο, έκοβαν την ανάσα. Ο Λένιν είχε σκοτώσει τους περισσότερους ενεργούς αντιπάλους του καθεστώτος και τους ανεπιθύμητους. Αλλά από το 1934 έως το 1939 ο Στάλιν συνέλαβε ένα πρόγραμμα εξόντωσης των πιο αφοσιωμένων υπηρετών του καθεστώτος. Αποσκοπούσε στο να εμπνεύσει τέτοιο φόβο και τρόμο, τέτοια διανοητική παράλυση, που κανείς και κυρίως οι στενοί του συνεργάτες να μη διανοείται καν να του αντισταθεί. Σκότωσε και τον τελευταίο επιζώντα, ο οποίος ήταν μέλος της αρχικής μπολσεβικής κυβέρνησης του Λένιν. Μέσω ατελείωτων ψευδών κατηγοριών δημιούργησε ένα κλίμα συλλογικής παράνοιας που έκανε τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί ύποπτους για κατασκοπεία ή προδότες ή «εχθρούς». Με ενορχηστρωμένες δημόσιες δίκες ανάγκασε εξέχοντες κομμουνιστές να αποδέχονται παράλογες, απρεπείς κατηγορίες.

Με τις αποκαλούμενες «εκκαθαρίσεις» αραίωσε τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και κατόπιν έχοντας φέρει τους συντρόφους του σε μια κατάσταση υποταγής τύπου «ζόμπι» διέταζε την επανάληψη της άσκησης ξανά και ξανά. Όποιος κατηγορείτο, στη συνέχεια καλοπιανόταν ή βασανιζόταν για να ονομάσει 10 ή 20 υποθετικούς συνεργούς του στο «έγκλημα». Ως το 1938 είχε φτάσει σε σημείο να διατάσσει την εκτέλεση πολιτών σε τυχαία προγραμματισμένους αριθμούς: 50 000 αυτό το μήνα, από την τάδε διοικητική περιφέρεια, 30 000 τον επόμενο μήνα από τη δείνα. Η OGPU (η πλέον πρόσφατη μετενσάρκωση της Τσέκα) ίδρωνε από τις υπερωρίες. (Και αυτοί επίσης υφίσταντο τακτικές εκκαθαρίσεις). Οι ομαδικοί τάφοι ξεχείλιζαν.

(«Η Ευρώπη σε πόλεμο»  Norman Davies  εκδ. Ιωλκός  Αθήνα 2008  σελ. 92-94)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s