Ο έρως ως πορνεία – ως αγάπη – ως θεία εμπειρία

Τι είναι αγάπη;  είναι αυτός ο ίδιος ο Θεός, μας είπε ο Ιησούς. Τι είναι έρως; πότε εκφράζει την αληθινή αγάπη και πότε ξεπέφτει σε πορνεία;  Ο Έρως στην προομηρική μυθολογία είναι κοσμογονική, δημιουργική του σύμπαντος θεότητα, καθώς γεννήθηκε πριν από τους θεούς του Ολύμπου. Στα Ελευσίνια Μυστήρια λατρευόαν ως «Πρωτόγονος», δηλαδή ως γεννηθείς πρώτος.

… Στην Ελληνική γλώσσα, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η λέξη « έρως» παράγεται από το ρήμα «λέγω» (μέλλων « λέξω» και «ερώ»). Το λέγω στην πρωταρχική του σημασία δεν είχε ακριβώς την έννοια που σήμερα του αποδίδουμε. Σήμαινε: ξαπλώνω και μιλώ ερωτικά μαζί σου. Μιλώ μαζί σου όχι με σκοπό να σε παρασύρω σε ερωτική πράξη αλλά με άλλο ανώτερο και βαθύτερο. Έρχομαι σε επικοινωνία μαζί σου δια της γλώσσης, για να νοιώσουμε μαζί τον θείο αυτό δεσμό που θα πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους, αυτούς που έχουν την ίδια θεία καταγωγή, αυτούς που προέρχονται από ένα και το αυτό πρωταρχικό δημιούργημα. Μιλώ μαζί σου, για να σμικρύνω την απόσταση μεταξύ μας που δημιούργησε η αδήριτη υπακοή στην εντελέχεια, η οποία πυροδοτεί τη φύση και την οδηγεί προς την ιδιαιτερότητα.

… Το ρήμα λοιπόν «λέγω» εκφράζει τον έρωτα με τη θεία του έννοια. Είναι ο «λόγος» μέσω του οποίου έγινε καταληπτός ο Θεός (« και θεός ην ο λόγος»). Ο έρωτας είναι η αγάπη δια της οποίας οδηγούμεθα στο Θεό. Ο «μορτός» (= θνητός) φέρει μέσα του τον «μόρο» (= θάνατο). Ο «α-μορος» (= άμοιρος) είναι ο κακότυχος, αυτός που δεν έχει καλή μοίρα αλλά και ο αθάνατος, αυτός που δεν τον κατανικά ο μόρος. Είναι το “amore” (a- more = όχι μόρος, όχι θάνατος) των Ρωμαίων, λέξη δανεισμένη από εμάς. Αλλά amore = αγάπη. Βλέπουμε ότι η λέξη «αγάπη» και στους Έλληνες αλλά και στους Ρωμαίους εκφράζει την αθανασία!

(«Ερμηνεία των ιερών Ευαγγελίων κατά την τάξιν Μελχισεδέκ»  εκδ. Γρηγόρη  Αθήνα 2016  σελ. 317 – 319)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s