Οι σκληροί όροι της συνθήκης των Βερσαλιών προς τους Γερμανούς και η μεγαλοψυχία των Συμμάχων

Οι Σύμμαχοι υιοθέτησαν τις σκέψεις του Κέϊν:
« Η πολιτική τού να υποχρεώσουμε τη Γερμανία σε δουλεία για μια γενεά, σε εξευτελισμό της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και σε στέρηση της ευτυχίας από ένα ολόκληρο έθνος, θα σπείρει την παρακμή σε όλη την πολιτισμένη ζωή της Ευρώπης … Εκείνοι που θα υπογράψουν αυτή τη συνθήκη, θα υπογράψουν τη θανατική καταδίκη πολλών εκατομμυρίων Γερμανών ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Αν αποσκοπούμε εσκεμμένα στο να οδηγήσουμε σε πτώχευση την Κεντρική Ευρώπη, η εκδίκηση, τολμώ να προβλέψω, δε θα αργήσει να έρθει. Τότε τίποτε δεν θα μπορέσει να καθυστερήσει για πολύ τον τελικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων της Αντίδρασης και των απελπισμένων σπασμών της Επανάστασης μπροστά στους οποίους η φρίκη του τελευταίου γερμανικού πολέμου θα ξεθωριάσει τελείως και που θα καταστρέψει –  όποιος και να είναι ο νικητής –  τον πολιτισμό και την πρόοδο της γενιάς μας».

Ο ίδιος τώρα Γερμανικός λαός φέρεται σκληρότερα προς τους Έλληνες, αν και τους βλέπει ότι έχουν φθάσει στο έσχατο όριο της οικονομικής εξαθλίωσης.

Η Διαφορά είναι τεράστια
Οι Γερμανοί είχαν καταστρέψει τον κόσμο, είχαν κάνει σαπούνι τους συνανθρώπους τους και είχαν κατασπαταλήσει τις οικονομίεες των κατακτηθεισών από αυτούς χωρών και ευεργετήθηκαν.
Οι Έλληνες, αντίθετα, καταστράφηκαν από τους δικούς τους ανθρώπους που τους κυβερνούσαν, οι οποίοι είχαν διαφθαρεί ως επί το πλείστον από τους Γερμανούς … και δεν βρίσκουν έλεος

(στοιχεία από: « Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος»  τομ 2ος  εκδ. Ιολκός  σελ. 715-716)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s