Ο Ιούδας στην Εξωβιβλική Γραμματεία και στις Παραδόσεις

–  Μεταγενέστερες ελληνικές παραδόσεις αναφέρουν, ότι απαγχονίστηκε σε μία συκιά (φύλλα συκής έβαλαν μπροστά τους οι πρωτόπλαστοι, συκιά καταράστηκε ο Ιησούς, ο  Ναθαναήλ βρισκόταν κάτω από μία συκιά, όταν προσκλήθηκε στο Αποστολικό έργο).

–  Στο «Αραβικό Ευαγγέλιο» (6ος αι. μ.Χ.) ο Ιούδας καταλαμβάνεται από κακό πνεύμα και δαγκώνει όσους τον πλησιάζουν. Όταν δεν είχε κάποιον να δαγκώσει, δάγκωνε τα ίδια του τα χέρια.

–  Μία άλλη παράδοση στην Κύπρο (13ος αι. μ.Χ.) τον θέλει να σκοτώνει τον πατέρα και τον αδελφό του και να παντρεύεται την μητέρα του. Όταν κατανόησε τι είχε διαπράξει, τότε έγινε Μαθητής του Ιησού.

–  Πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν τον Ιούδα ως τον εξόριστο άνθρωπο στο φεγγάρι, το δυστυχισμένο πρόσωπο του οποίου διακρίνεται κάθε φορά που έχουμε πανσέληνο.

–  Στην « Κόλαση του Δάντη» ένα τέρας με τρία κεφάλια καταβροχθίζει τους τρεις προδότες της ιστορίας, τον Βρούτο, τον Κάσσιο (δολοφόνο του Καίσαρα) και τον Ιούδα.

«Εις την χριστιανικήν συνείδησιν η μορφή του Ιούδα υπήρξεν αείποτε λίαν απαισία και εθεωρείτο ούτος ως το κατ’  εξοχήν όργανον του σατανά» (Μεγ. Ελλην. Εγκυκλοπαίδεια)

(« Ίωνάς –  Ιωάννης –  Ιούδας»  εκδ. Γρηγόρη  Αθήνα 2014  σελ. 207)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s