Η Σταύρωση

Ο τρόπος εκτέλεσης δια σταυρώσεως ήταν τελείως ξένος στους Εβραίους και είχε την καταγωγή του στους Πέρσες.  Απαγορευόταν σαφώς από τον Μωσαϊκό νόμο, αφού ήταν  « κεκατηραμένος υπό Θεού πας κρεμάμενος επί ξύλου» (Δευτερ. κα’,23). Η σταύρωση έγινε το πρώτον γνωστή στους Εβραίους από τον Μακκαβαίο Αλέξανδρο Ιανναίο (103-76 π.Χ.), τον πιο κακόφημο Μακκαβαίο. Αυτός, για να εκδικηθεί τους συμπατριώτες του που του είχαν αρνηθεί την αρχιερωσύνη, σταύρωσε μαζικά οκτακόσιους πρώην αντιφρονούντες συμπολίτες του επάνω σε δένδρα μπροστά στα ανάκτορα, ενώ απολάμβανε το γεγονός γλεντώντας με τις γυναίκες του χαρεμιού του.

… Η σταύρωση για τους Ιουδαίους, Βαβυλωνίους, Καρχηδονίους, Πέρσες, κλπ. θεωρείτο η εσχάτη των ποινών και επιβαλόταν σε φυγάδες, προδότες, ταραχοποιούς, επαναστατημένους δούλους και επικίνδυνους πολιτικούς εγκληματίες … δηλαδή σε ένοπλους στασιαστές. Όλοι οι κατάδικοι σταυρώνονταν γυμνοί, όπως μας πληροφορεί ο Αρτεμίδωρος.

Ο δια σταυρού θάνατος ήταν ο πλέον ατιμωτικός και οδυνηρός τρόπος θανάτωσης. Το σώμα του μελλοθάνατου καρφωνόταν με τέσσερα ή τρία καρφιά  και δενόταν με σχοινιά. Ότι ο Ιησούς « προσηλώθη»  (καρφώθηκε) επάνω στο σταυρό, τούτο μαρτυρείται από την αρχαία παράδοση και από την εικονογραφία και υμνολογία της Εκκλησίας. Το σχήμα του σταυρού ήταν ή σαν κεφαλαίο ελληνικό Ταυ ή όπως το βλέπουμε στις αγιογραφίες , με κρεμασμένη την πινακίδα του καταδίκου στο επάνω μέρος.

(« Ερμηνεία των ιερών Ευαγγελίων κατά την τάξιν Μελχισεδέκ»  εκδ. Γρηγόρη  Αθήνα 2016  σελ. 475 –  476)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s