Η Εκκλησία

«Ο ρόλος της Εκκλησίας δεν τελείωσε με την αναχώρηση του Ιησού, αντίθετα, τότε άρχισε ουσιαστικά. Η Εκκλησία είναι μάχιμη, χρειάζεται αγώνες και θυσίες. Η Εκκλησία βρίσκεται σε πορεία και επιβάλλεται κάθε πρωτοβουλία για βελτίωση της θέσης της στον κόσμο, πρωτοβουλία βέβαια που δεν υποκρύπτει ατομικά συμφέροντα, ταπεινές φιλοδοξίες και κακές προθέσεις. Οι διαφορετικές γνώμες μέσα στο σώμα της θα πρέπει να γίνονται δεκτές με πνεύμα αγάπης και κατανόησης και να μη δικαιολογούνται μίση και εμπάθειες. Αποδείχθηκε από την ιστορική εξέλιξή της, ότι πολλά τα οποία είχαν γίνει δεκτά με μεγάλη επιφύλαξη, στο τέλος καθιερώθηκαν και άλλα τα οποία θεωρούντο «δεδομένα» έπαυσαν να έχουν την προτέρα τους αξία. Αποδείχθηκε επί πλέον, ότι η Εκκλησία δεν φοβήθηκε να υιοθετήσει γνώμες και απόψεις, από όπου και αν προέρχονται, αρκεί να είναι σωστές.
Και κάτι άλλο. Ο άνθρωπος θρησκεύει και εκφράζει την σχέση του προς το θείον με τις ίδιες εν πολλοίς συμπεριφορές σε όλες τις εποχές. Οτιδήποτε εξ αυτών υιοθετηθεί δεν είναι μεμπτό, όταν βέβαια δεν αλλοιώνει τις θεμελιώδεις αρχές της πίστης του. Αντίθετα αξιόμεμπτη είναι η φοβία, η οποία ενυπάρχει στις ψυχές των πιστών για απόρριψη και αποβολή όλων των απαραδέκτων στοιχείων, τα οποία έχουν παρεισφρύσει ανά τους αιώνες και έχουν καταβιβάσει το επίπεδο της πίστης των σε απαράδεκτα χαμηλά όρια.
… Πολλοί διαφώνησαν μεταξύ τους στην Πρώτη Εκκλησία, όπως οι μέγιστοι των Αποστόλων Πέτρος και  Παύλος, ο Βαρνάβας και ο Πάύλος, οι Αποστολικοί Πατέρες, κλπ. Η Εκκλησία όμως προχωρεί και οι διαφωνίες την εξωθούν στο να εμβαθύνει στα της πίστεως και να βελτιώνεται κατά την εν χρόνω πορεία της ανταποκρινόμενη στον μέγα προορισμό της».

(«Ίωνάς – Ιωάννης – Ιούδας»  εκδ. Γρηγόρη  Αθήνα 2014  σελ. 178 – 179)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s