Η αλήθεια για τον αφορισμό του Καζαντζάκη

Η Εκκλησία της Ελλάδος εξέτασε το ζήτημα αφορισμού του Καζαντζάκη, όμως ορθώς δεν προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια, εφόσον δεν είχε την αρμοδιότητα. Ο Καζαντζάκης τόσο ως κάτοικος Γαλλίας την εποχή εκείνη όσο και ως Κρητικός στην καταγωγή, ανήκε στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινούπολης.

Ο τότε Πατριάρχης Αθηναγόρας ανέθεσε την εξέταση του ζητήματος στο φωτισμένο μητροπολίτη Μελίτωνα, ο οποίος απάντησε: «Τον έχουν διαβάσει τον Καζαντζάκη εκείνοι που ζητούν τον αφορισμό του;»

Πράγματι, αν και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απαγόρευσε τη  είσοδο της σωρού του Καζαντζάκη σε ορθόδοξο ναό κατά την μεταφορά του από το Παρίσι στην Αθήνα και από εκεί στην Κρήτη, εντούτοις η Εκκλησία της Κρήτης δεν ακολούθησε την ίδια τακτική.
Ο τότε μητροπολίτης Κρήτης Ευγένιος τέλεσε ο ίδιος τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Παρατίθεται μάλιστα και μαρτυρία της ανηψιάς του Καζαντζάκη  Τιτίκας Σακλαμπάνη, η οποία αναφέρεται στην έκπληξή της τη στιγμή που είδε τον ίδιο το Μητροπολίτη να εισέρχεται με πλήθος ιερέων στο Μητροπολιτικό ναό του αγ. Μηνά, για να τελέσει την ακολουθία.

Στη συνέχεια ένας νέος ιερέας ο π. Σταύρος Καρπαθιωτάκης συνόδευσε τη σωρό στα ενετικά τείχη της πόλης, όπου και ετάφη ο μεγάλος συγγραφέας.

(«Ιστορικά» εκδ. Ελευθεροτυπία  τευχ. 279 (31/3/2005)  σελ. 49)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s