Ηρώδης και Ιησούς. Οι Χριστιανοί και τα γκέτο των Εβραίων

Το πρώτο αληθινό γκέτο που γνωρίζουμε είναι αυτό που δημιουργήθηκε στη Φραγκφούρτη στα μέσα του 14ου αιώνα. Ακολούθησε τον 15ο αιώνα το μεγαλύτερο γκέτο της Κρακοβίας, ενώ τον 16ο αιώνα τα γκέτο γενικεύονται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις.

Το γκέτο περικλειόταν από ένα υψηλό τοίχο, ο οποίος είχε μία μόνο πόρτα που φυλασσόταν από φρουρούς, τους οποίους εξαναγκαζόταν να πληρώνει η εβραϊκή κοινότητα. Η πόρτα άνοιγε την ημέρα και έκλεινε το βράδυ. Όλι οι Εβραίοι έπρεπε τη νύχτα να βρίσκονται μέσα στο γκέτο, ενώ η είσοδος στους χριστιανούς επιτρεπόταν μόνο κατά την ημέρα.

Η περίμετρος – άρα και η έκταση – που καταλάμανε το γκέτο ήταν δεδομένη και αμετάβλητη και επομένως δεν ήταν δυνατόν να επεκταθεί όσο και αν αυξανόταν ο πληθυσμός που ζούσε μέσα. Αποτέλεσμα: μετά από δύο – τρεις γενιές να δημιουργείται απίστευτη πυκνότητα οίκησης, η οποία αντιμετωπιζόταν με την καθ’ ύψος δόμηση πολυόροφων, άθλιων κτισμάτων.

Όλα τα σπίτια του γκέτο ανήκαν συνήθως σε χριστιανούς – αφού οι Εβραίοι δεν επιτρεπόταν να κατέχουν ακίνητη περιουσία – οι οποίοι και εισέπρατταν δυσανάλογα για τις άθλιες αυτές κατασκευές υψηλά ενοίκια.

Είναι φανερό πόσο ευάλωτα σε τυχαία ή προσχεδιασμένη πυρκαγιά ήταν τα γκέτο και πόσο εύκολο ήταν, με την ύπαρξη του περιφερικού τοίχου, να εγκλωβισθούν και να εξοντωθούν οι Εβραίοι, όταν ξεσπούσαν κατά καιρούς λαϊκές αντιεβραϊκές εκδηλώσεις.

(«Στην τροχιά του ενός Θεού» Γιώργου Παμπούκη  Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο  Αθήνα 1999  σελ. 572 -573)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s