Χειμερινά θαλάσσια μπάνια

Τα χειμερινά θαλάσσια μπάνια θεωρούνται από τους πολλούς ό,τι πιο υγιεινό αλλά συνάμα και ηρωικό.

Το δεύτερο ισχύει όχι όμως και το πρώτο, αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι σε αυτό … το σπορ επιδίδονται συνήθως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι 37ο C, όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού το χειμώνα, τόσο και οι απώλειες θερμίδων από το σώμα του κολυμβητού είναι και μεγαλύτερες.

Στις θάλασσες τις δικές μας, και επί του προκειμένου στο Αιγαίο, η θερμοκρασία σπάνια κατεβαίνει κάτω από 13-15 βαθμούς και σπανιότερα φθάνει στους 10. Παρά ταύτα η διαφορά είναι μεγάλη και χρειάζεται προσοχή.

Βασικός κανόνας. Παραμένεις το χειμώνα στη θάλασσα τόσα λεπτά, όση είναι η θερμοκρασία τού νερου (πχ 15 λεπτά, όταν η θερμοκρασία είναι 15ο C)

Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και οι σφύξεις. Το χειμώνα αυξάνονται αυτά περισσότερο. Καλό λοιπόν είναι, κυρίως οι ηλικιωμένοι και μάλιστα οι ασθενείς, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους

Είναι εύκολο να συμβεί ατύχημα λόγω της μεγάλης και απότομης απώλειας των θερμίδων, κάτι που δεν μπορεί να τό προβλέψει ο κολυμβητής. Η απώλεια των θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μυϊκή αδυναμία, η οποία τον παραλύει και δεν του παρέχει την δυνατότητα να επιστρέψει στην στεριά, κυρίως όταν έχει απομακρυνθεί πολύ από αυτήν.

Επισήμανση: Τους τρεις μήνες του έτους, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, το χειμερινό κολύμπι ενέχει περισσότερους κινδύνους.

(στοιχεία από περ. «Φωτεινή Γραμμή», άρθρο καθ. Παύλου Τούτουζα)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s