Ο άγιος Δημήτριος στα αρχαιοελληνικά αρχέτυπα

Ο άγιος Δημήτριος και ο άγιος Γεώργιος, χωρίς να αμφισβητεί κανείς την ιστορικότητά τους ως προσώπων και την αγιοσύνη τους ως χριστιανών, έχουν τα αρχέτυπά τους στην ελληνική και την προελληνική αρχαιότητα.

Ο ι απεικονίσεις τους στις αγιογραφίες και η εξιστόρηση του βίου των στους θρύλους και στις παραδόσεις του λαού συνδέουν τους χριστιανούς αυτούς αγίους με τις προχριστιανικές ιερές μορφές

Ά γ ι ο ς   Γ ε ώ ρ γ ι ο ς  –  Ά γ ι ο ς   Δ η μ ή τ ρ ι ο ς  –  Κ ά β ε ι ρ ο ι  –  Δ ι ό σ κ ο υ ρ ο ι
Οι δύο ως άνω άγιοι εκφράζουν ένα και το αυτό πρόσωπο σε δύο μορφές.
«Δημήτριος»: από το όνομα της θεάς Δήμητρας
«Γεώργιος»: από το όνομα της θεάς της γεωργίας (Δήμητρας)

Οι μορφές των δύο αυτών αγίων είναι αντανάκλαση αυτών των Διοσκούρων και των Καβείρων, ηρώων της αρχαιότητας, οι οποίοι και αυτοί ταυτίζονταν. Με την πάροδο του χρόνου στην αρχαιότητα οι Διόσκουροι θεοποιήθηκαν και έγιναν ο αστερισμός των Διδύμων. Στη Σαμοθράκη και στη Λήμνο είχαμε αντίστοιχα τους Καβείρους.

Η προβολή των πανάρχαιων τούτων ηρώων στο πρόσωπο των δύο χριστιανών αγίων είναι και το σημείο ακριβώς που ξενίζει. Βλέπουμε δηλαδή σε χριστιανικό ναό αγίους έφιππους με στρατιωτική ενδυμασία και φέροντες φονικά όπλα να σκοτώνουν, ο μεν ένας τέρας ο δε άλλος άνθρωπο!

Κατά την Βυζαντινή εποχή οι Διόσκουροι και οι Κάβειροι πέρασαν ως Δημήτρης και Γιώργης και μάλιστα στην αρχή ως ένα πρόσωπο, ως «Δημητρογιώργης». Με την πάροδο του χρόνου και αυτοί «θεοποιήθηκαν» (ανακυρήχθηκαν άγιοι) επί Οικουμενικού Πατριάρχου Σεργίου και εξέφραζαν έκτοτε τους δύο πόλους της αυτοκρατορίας, ο Γεώργιος την Ανατολή (Κωνσταντινούπολη) και ο Δημήτριος τη Δύση (Θεσσαλονίκη).

Κατ’ επέκταση ο Γεώργιος εξέφραζε την Άνοιξη, την Ανάσταση (άσπρο άλογο) και ο Δημήτριος το χειμώνα, τη σκλαβιά, τον κατακτητή, τον οποίο και σκοτώνει (καφέ άλογο).

Γι’ αυτό και ποτέ στις ελληνικές σημαίες δεν απεικονιζόταν ο Δημήτριος παρά μόνο ο Γεώργιος

(«Η Γλώσσα μου είναι Ελληνική»  εκδ. Γρηγόρη  Αθήνα 2013  σελ. 129-130)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s