Το ήθος των αρχαίων ημών Προγόνων. Σπερθίας και Βούλις

Όταν ο Δαρείος έστειλε κήρυκες στη Σπάρτη για να ζητήσουν «γην και ύδωρ», οι Σπαρτιάτες έρριξαν τους απεσταλμένους σε ένα πηγάδι, λέγοντάς τους να τα πάρουν από εκεί μόνοι τους.

Μετά την πράξη τους αυτή, ένεκα ελέγχου της συνείδησής τους, θεωρούσαν ότι οι θυσίες που προσέφεραν στους θεούς δεν ήταν ευνοϊκές, επειδή οι θεοί είχαν οργισθεί.

Για να εξευμενίσουν τους θεούς αποφάσισαν να στείλουν δύο κήρυκες στον Μεγάλο Βασιλέα, για να πληρώσουν με τη ζωή τους το έγκλημα της πόλης των.

Δύο Σπαρτιάτες,  ο  Σ π ε ρ θ ί α ς  και  ο  Β ο ύ λ ι ς , αναλαμβάνουν εθελοντικά να μεταβούν στην αυλή του Ξέρξη, ο οποίος παρά προσδοκίαν τους φέρεται με φιλοφροσύνη. Τούς γίνεται πρόταση να διορισθούν βασιλικοί σατράπες στην Ελλάδα αλλά οι Σπαρτιάτες αποκρούουν την πρόταση απαντώντας: «Αν είχες δοκιμάσει την ελευθερία, θα μας συμβούλευες να πολεμήσουμε γι’ αυτή όχι μόνο με δόρατα αλλά και με τσεκούρια».

Στα Σούσα αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τον Ξέρξη και αντιστάθηκαν, όταν οι φρουροί του βασιλέα προσπάθησαν να τους το επιβάλουν. Ο Ξέρξης αντιμετώπισε τους κήρυκες με μεγαλοφροσύνη και τους άφησε να επιστρέψουν στη Σπάρτη

(«Ιστορία του Ελληνικού Έθνους»  Παραπολιτικά εκδόσεις Α.Ε τομ 4ος  σελ. 50)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s