Δεν ξεχνώ. Σεπτεμβριανά: Κωνσταντινούπολη 6/7 – 9 – 1955

«…Υπάρχουν όμως και αυτά που άκουσα. Οι γενναίοι διαδηλωτές εκείνης της νύχτας, όταν καταλάβαιναν από τη φάτσα κάποιου ότι είναι Ρωμιός, πήγαιναν να τον δείρουν. Ωστόσο Έλληνες και Τούρκοι μοιάζουμε τόσο πολύ μεταξύ μας … Εκείνος που φοβόταν μήπως τον δείρουν, τον τραυματίσουν, τον λιντσάρουν και τον κομματιάσουν, άρχισε να εκλιπαρεί, για να αποδείξει ότι είναι Τούρκος και μουσουλμάνος:
– Μα την πίστη μου, είμαι Τούρκος, μα τον Αλλάχ, είμαι μουσουλμάνος!
Τότε οι επιτιθέμενοι του λέγαν:
– Βγάλτην να τη δούμε!
Κι ο δυστυχής κατεβάζοντας το παντελόνι του και το εσώρουχό του έδειχνε τον τουρκισμό και τον μουσουλμανισμό του. Ποιες ήταν κατά τη γνώμη τους οι αποδείξεις του τουρκισμού και του μουσουλμανισμού; Να έχεις κάνει περιτομή …Αν είχε κάνει σωζόταν, ειδάλλως κάηκε. Επειδή είχε πει ψέματα και τους είχε εξαπατήσει δεν σωζόταν μόο με ξύλο. Ένας από τους γενναίους επιτιθέμενους έβγαζε το μαχαίρι του και μέσα σ’ εκείνη τη σύγχυση έκανε στο δυστυχή περιτομή, εκεί, στη μέση του δρόμου. Τι δυο τρεις πόντους περισσότερο, τι λιγότερο, μέσα σ’ εκείνο το χαλασμό κανείς δεν πρόσεχε τέτοια πράγματα. Εκείνη τη νύχτα, μέσα σε κραυγές και οιμωγές, έκαναν περιτομή σε αρκετούς ανθρώπους, τους εξισλάμισαν με τη βία του μαχαιριού.  Ένας δε απ’ αυτούς λένε πως ήταν παπάς.
Αυτές οι γελοίες αθλιότητες μοιάζουν να’ ναι πλασμένες από τη φαντασία, αλλά δεν είναι έτσι, εἰναι αληθινές. Υπάρχουν ντοκουμέντα …»

(«Σεπτεμβριανά 1955: Η «νύχτα των κρυστάλλων» του Ελληνισμού της Πόλης»  εκδ. Τσουκάτου  Αθληνα)  σελ. 40-41)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s