Παχυσαρκία – Μελαγχολία – Παχυσαρκία.Φαύλος κύκλος

– Η αύξηση του σωματικού βάρους ενεργοποιεί φλεγμονώδεις διαδικασίες, οι οποίες προκαλούν καταθλιπτικό σύνδρομο.

– Η κατάθλιψη ενοχοποιείται για νευροενδοκρινικές διαταραχές, που προκαλούν με την πάροδο του χρόνου αύξηση του σωματικού βάρους.

– Όπως καταδεικνύεται εκ των ανωτέρω, όποια θύρα και αν ανοίξεις, ή της παχυσαρκίας ή της κατάθλιψης, εισέρχεσαι σε ένα φαύλο κύκλο που θέλει ηρωισμό και διαρκή πάλη για να βγεις μέσα από αυτόν.

– Ο φαύλος αυτός κύκλος οδηγεί σε νόσους που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης και δημιουργούν ψυχικά τραύματα στους παχυσάρκους.

– Η παρουσία υπερβολικού βάρους επιδρά αρνητικά τόσο στην αυτοαξιολόγηση των παχυσάρκων, όσο και στην στάση του κοινωνικού συνόλου απέναντί τους.

– Σήμερα η κριτική της κοινωνίας έναντι των παχυσάρκων είναι αρκετά πιο αυστηρή, αφού η ακραία απίσχναση θεωρείται ως το πρότυπο ιδανικής ομορφιάς.

– Η υπερκαταναλωτική κοινωνία δημιούργησε πλειάδα παχυσάρκων. Τώρα πιο σπάνιο είδος κατέστη ο αδύνατος, κυρίως όταν ομιλούμε για τις μεγάλες ηλικίες, παρά ο παχύς που συνήθως ἠταν γόνος πλουσίων οικογενειών.

– Το κωμικοτραγικό εδώ είναι ότι, αντί η παχυσαρκία να αποτελεί ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής, όπως ίσχυε μέχρι πρό τινος, κατήντησε να χαρακτηρίζει τους ανθρώπους των φτωχών τάξεων, αυτούς που τρέφονται με τυχαία, φτηνά, πρόχειρα μαγειρευμένα, λιπαρά και πικάντικα φαγητά.

(Ολίγα στοιχεία από περ. «στους ρυθμούς της καρδιάς»  Ιούλ. Αύγ  2016  σελ. 53-54)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s