Η αλήθεια για τον Γαλιλαίο. Απομυθοποίηση της ενοχής της Εκκλησίας

«Η (δήθεν) καταδίκη του Γαλιλαίου από την μισαλλόδοξη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της εποχής, έχει γίνει για πολλούς ανθρώπους το σύμβολο ενός στερεότυπου μοντέλου χριστιανικής εχθρότητας απέναντι στα επιστημονικά συμπεράσματα που δεν συμφωνούν με την κατά γράμμα ερμηνεία της Βίβλου.

… η αλήθεια είναι πιο σύνθετη και απείρως πιο ενδιαφέρουσα από τους μύθους που έρχεται να αντικαταστήσει.

… Οι ανακαλύψεις (του Γαλιλαίου) επιβεβαιώθηκαν και επαινέθηκαν από ένα αριθμό σημαντικών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αστρονόμων στο ιησουιτικό κολέγιο της Ρώμης. Σε αντίθεση με το μύθο ο Γαλιλαίος δεν συνάντησε καμμία απροθυμία εκ μέρους των εκκλησιαστικών αξιωματούχων να παρατηρήσουν τα θαυμαστά θεάματα του ουρανού μέσω του τηλεσκοπίου του.

… Παθιασμένος, υπερόπτης και βιαστικός στην έκθεση των τολμηρών ισχυρισμών του, ο Γαλιλαίος απομάκρυνε με τον τρόπο του ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους, την εύνοια των οποίων θα έπρεπε να είχε καλλιεργήσει.

… Οι Εκκλησιαστικές αρχές (αντέτειναν), ότι εν απουσία αποδείξεων δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητηθεί η παραδοσιακή ερμηνεία της Γραφής που δεχόταν ο κοινός νους. Η κοινότητα των επιστημόνων στη συντριπτική της πλειονότητα υποστήριζε το γαιοκεντρικό μοντέλο και θα ήταν εξαιρετικά αλλόκοτο πράγμα να εγκαταλείψει η Εκκλησία την παραδοσιακή της ερμηνεία, τον κοινό νου και την πλειοψηφική επιστημονική άποψη, μόνο και μόνο για να πάρει το μέρος του Γαλιλαίου».

Ο τότε πάπας Ουρβανός Η’ θεωρείτο μετριοπαθής και είχε φιλικές σχέσεις με τον Γαλιλαίο, τον οποίο προέτρεψε να γράψει τις απόψεις του σε ένα βιβλίο. Στο βιβλίο του αυτό ο Γαλιλαίος περιγελούσε τον πάπα στο πρόσωπο του Σιμπλίκιου, ενός μυθικού γελοίου  προσώπου γνωστού από τα συγγράμματα του Αριστοτέλη. Ο Ουρβανός εξεμάνη, το θεώρησε προσβολή προς το αξίωμα το οποίο έφερε και έθεσε σε λειτουργία την Ι. Εξέταση.

Παρά ταύτα ο Γαλιλαίος δεν καταδικάστηκε σε θάνατο. Τιμωρήθηκε με περιορισμό κατ’ οίκον σε μία βίλα στα περίχωρα της Φλωρεντίας, όπου ζούσε με ελάχιστους περιορισμούς . Ποτέ δεν βασανίστηκε και ποτέ δεν φυλακίστηκε.

(«Ιστορία του Χριστιανισμού» Τζόναθαν Χιλ  εκδ Ουρανός Σιγκαπούρη 2010  σελ. 244-245)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s