Το Βυζαντινό δημοσιοϋπαλληλίκι στην Αγ. Σοφία

– Στον μέγιστο αυτό ναό της αυτοκρατορίας παρατηρείτο το φαινόμενο να προσκολλώνται στον κλήρο του και λειτουργοί άλλων ναών, οι οποίοι εγκατέλειπαν τις θέσεις τους και, χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές τους διασυνδέσεις, κατόρθωναν να συμπεριληφθούν στο δυναμικό του.
– Ήταν τόσοι οι διορισμοί, ώστε στο άγιο βήμα υπήρχε το αδιαχώρητα (!), με αποτέλεσμα να παρατηρούντο ακόμη και συμπλοκές για την εξασφάλιση θέσης μέσα σε αυτό.
– Επόμενο ήταν πολλοί κληρικοί να μη συμμετέχουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα στις ακολουθίες και να παραμένουν απλοί παρατηρητές των δραττομένων.
– Ανεξάρτητα προς την συμμετοχή ή μη στα της λατρείας, τα κέρδη των κληρικών ήταν πολύ μεγάλα.
– Ειχαν δικαίωμα πολλοί να διορίζονται ως πλεονάζοντες, εάν παραχωρούσαν στην «Μεγάλη Εκκλησία» περιουσιακά τους στοιχεία.
– Το παράδοξο ήταν, ότι οι «Νεαρές» του Ιουστινιανού (η Βυζαντινή νομοθεσία) δεν προέβλεπαν απολύσεις πλεοναζόντων κληρικών με αποτέλεσμα η συμφόρηση να ήταν πάντοτε μεγάλη.
– Πρώτος ο αυτοκράτωρ Ηράκλειος προσπάθησε να επιβάλει κάποια τάξη. Δεν επέτρεπε να γίνονται χειροτονίες και διορισμοί στην Αγία Σοφία, εάν ο αριθμός των διορισθέντων κληρικών δεν έφθανε στο κατώτατο προβλεπόμενο όριο.
– Είναι γεγονός πάντως ότι ο μισθός των κληρικών, κυρίως στις Βυζαντινές επαρχίες, ήταν πολύ μικρός και τέτοιος, που δεν μπορούσε να καλύψει τις βιοτικές τους ανάγκες. Γι’ αυτό οι περισσότεροι κληρικοί ασκούσαν και ένα επάγγελμα, επιτρεπόμενο από το σχήμα τους.

(«Ιστορικά» εκδ. Ελευθεροτυπία  τευχ. 233  σελ. 26-28)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s