Πρώτες Βοήθειες. Ενέσεις

Ε ί δ η   ε ν έ σ ε ω ν
Ενδομυϊκές, Υποδόριες, Ενδοφλέβιες, Ενδαρτηριακές, Ενδοδερμικές, Ενδοστικές, Ενδαρθρικές, Ενδοκαρδιακές.

Εμείς θα ασχοληθούμε με τις ενδομυϊκές.

Ε ν δ ο μ υ ϊ κ έ ς
– Πρέπει να γνωρίζουμε οπωσδήποτε το ακριβές μέρος του σώματος που θα τις κάνουμε, διότι κινδυνεύει ο ασθενής να υποστεί μεγάλη ζημιά. Εάν τρωθεί νεύρο, τότε έχουμε παράλυση του κάτω άκρου. Εάν τρωθεί αγγείο, τότε έχουμε αιμορραγία.

– Γίνονται στο άνω έξω μέρος ακριβώς πάνω από τους γλουτούς. Για να καθορίσουμε ακριβώς την περιοχή αυτή κάνουμε το εξής:
Σύρουμε μία νοητή οριζόντια γραμμή αμέσως πάνω από τους γλουτούς, στο σημείο ακριβώς που αρχίζει να χωρίζει το δέρμα σε αριστερό και δεξιό γλουτό. Κατόπιν φέρουμε μία νοητή κάθετο στο μέσον του αριστερού και του δεξιού ημίσεως της οριζοντίου γραμμής. Έτσι η περιοχή χωρίζεται σταυροειδώς σε τέσσερα ίσα τετράγωνα.
Η ένεση γίνεται στο δεξιό και στο αριστερό άνω έξω τετράγωνο.

– Άλλες περιοχές του σώματος είναι οι δελτοειδείς μύες των βραχιόνων. Είναι ακριβώς τα σημεία των βραχιόνων, στα οποία καταλήγουν οι μύες που ξεκινούν από τους ώμους. Στα σημεία αυτά η βελόνα δεν πιέζεται καθέτως αλλά πλαγίως (εδώ χρειάζεται να υποδειχθεί για πρώτη φορά ο τρόπος).

– Στην περιοχή των γλουτών καρφώνουμε τη βελόνα καθέτως προς την επιφάνεια του σώματος, την πιέζουμε βαθειά μέσα στο κρέας του ασθενούς και οπωσδήποτε αφήνουμε έξω ένα μικρό τμήμα στην περιοχή της κεφαλής της βελόνας.
Απαγορεύεται να καρφωθεί όλη η βελόνα στο σώμα του ασθενούς, διότι εάν σπάσει, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να βγει, αφού μάλιστα προηγηθούν και ακτινογραφίες, για να φανεί το σημείο στο οποίο βρίσκεται.

– Προτού πιέσουμε το έμβολο για να ρίξουμε το φάρμακο, κάνουμε υποχρεωτικά αναρρόφηση. Εάν δεν παρατηρήσουμε τίποτε το ιδιαίτερο, τότε πιέζουμε το έμβολο σιγά σιγά μέχρι να πέσει όλο το φάρμακο στο σώμα του ασθενούς.
Εάν παρατηρήσουμε κατά την αναρρόφηση αίμα, τότε βγάζουμε αμέσως την βελόνα και ξανατρυπάμε σέ διπλανό σημείο τον ασθενή. Άλλως υπάρχει κίνδυνος το φάρμακο να χυθεί στην κυκλοφορία του αίματος με κίνδυνο θρόμβωσης και εμβολής.

Σ ο β α ρ έ ς   ε π ι σ η μ ά ν σ ε ι ς
– Να μην επιχειρήσει κανένας να κάνει ένεση αν προηγουμένως δεν του δείξει τον τρόπο κάποιος υπεύθυνος, και επί του προκειμένου γιατρός ή πτυχιούχος νοσοκόμα. Η εμπειρία μας έδειξε, ότι το 60% – 80% των ενέσεων που εκτελούνται από «πρακτικές γυναίκες», γίνονται σε λάθος σημείο.

– Πριν αναρροφήσουμε το φάρμακο από το φιαλίδιο στην σύριγγα, κοιτάζουμε προσεκτικά να γράφει ότι είναι για ενδομυϊκή χρήση. Άλλως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε αιμάτωμα, εκχύμωση ή χημικό έγκαυμα.

– Καθαρίζουμε την περιοχή που θα γίνει η ένεση με λίγο οινόπνευμα. Άλλως μπορεί να προκαλέσουμε φλεγμονή της περιοχής ή απόστημα

– Ποτέ δεν πρέπει να αναρροφούμε στη σύριγγα το φάρμακο ευρισκόμενοι σε απόσταση από τον ασθενή και να πηγαίνουμε κατόπιν κοντά του με γυμνή την βελόνα. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

– Εάν ο ασθενής βρίσκεται υπό θεραπεία και είμαστε υποχρεωμένοι να του κάνουμε αρκετές ενέσεις, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε να τις εκτελούμε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

– Προτού κάνουμε την ένεση θα πρέπει να έχουμε καθησυχάσει τελείως τον ασθενή, διότι εάν κινηθεί από φόβο κατά την διάρκεια της ένεσης, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η βελόνα.

– Ο ασθενής να είναι πάντοτε ξαπλωμένος και χαλαρός.

– Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες, μετά το τέλος της ένεσης, ο ασθενής καθίσταται ανήσυχος και τρομοκρατημένος από ψυχική αναστάτωση (κυρίως σε ψυχονευρωτικά άτομα). Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να καθησυχάσουμε τον ασθενή και να του επιβάλλουμε να παραμείναι ξαπλωμένως για λίγα λεπτά της ώρας.

– Απαγορεύεται να χυθεί το φάρμακο γρήγορα στο σώμα του ασθενούς. Πολλά άτομα, για να δείξουν ότι είναι πεπειραμένα, κάνουν όσο το δυνατόν συντομώτερα την ένεση και μετά επαίρονται γι’ αυτό. Ό,τι πιο λάθος! Το φάρμακο δεν προλαβαίνει να διαλυθεί σωστά μέσα στους ιστούς.

Ε ν   κ α τ α κ λ ε ί δ ι
– Η εκτέλεση της ένεσης δεν είναι απλή ενέργεια. Αντίθετα εμπερικλείει κινδύνους.

– Πρέπει κατά το δυνατόν όλοι μας να επιδιώξουμε να μάθουμε να κάνουμε ενέσεις. Είναι μία από τις σημαντικότερες προσφορές στον συνάνθρωπό μας.

– Εάν ποτέ καλέσουμε γιατρό στο σπίτι και χρειασθεί να κάνει ένεση σε δικό μας άνθρωπο, να τολμήσουμε να του ζητήσουμε να μας δείξει τον τρόπο που θα την κάνει.
Δν είναι απαράδεκτη απαίτησή μας. Είναι ηθική του υποχρέωση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s