Αυτοματισμός!

Συνήθεια των τελευταίων ετών η προσέλευση σε οποιαδήποτε εκδήλωση την τελευταία στιγμή (τα τελευταία 2-3 λεπτά). Θεωρεί υποτιμητικό ο καθένας να προσέλθει λίγο νωρίτερα αλλά αυτό έχει και ψυχικό κόστος.

Είχαμε προσκληθεί σε γάμο και νομίσαμε, ότι επισκεφθήκαμε λάθος ναό. Όλοι οι προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν στο παρά πέντε. Καλά που στεκόταν ο γαμπρός στα σκαλιά της εκκλησίας, άλλως θα είχαμε φύγει προ πολλού.

Το ίδιο έγινε και σε μία βάπτιση. Προσκαλεσμένος από φίλο και συμμαθητή μου στην βάπτιση του εγγονού του. Είχαμε προσέλθει όλοι οι καλεσμένοι και τελευταίοι και καθυστερημένοι έφθασαν οι γονείς και ο παππούς του μωρού. Δεν υπήρξε ούτε χρόνος να τους δώσουμε το δώρο που κρατούσαμε!

Το άκρον άωτον συμβαίνει το βράδυ της Ανάστασης. Έχει ήδη βγεί ο ιερεύς έξω στο βάθρο με τους ιεροψάλτες και τα εξαπτέρυγα μπροστά σε μια άδεια σχεδόν πλατεία και τότε φαίνονται να προσέρχονται οι πιστοί κατά κύματα. Το ρεύμα αυτό του ποταμού αντιστρέφεται σε 10-15 λεπτά με τον ίδιο ρυθμό που είχε προσέλθει. Μία παρουσία εν είδει παρελάσεως, μία συμμετοχή στον εορτασμό του μεγίστου γεγονότος για ένα πιστό, όμοια με αυτήν της επίσκεψης στον κινηματογράφο.

Μηχανοκίνητος κατάντησε ό άνθρωπος, η συμπεριφορά του αυτοματοποιημένη. Οι κινήσεις του χωρίς ιδιαιτερότητες, χωρίς χρώμα, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα.

Στο θέατρο. Πρώτα εισερχόσουν ξεχωριστά, ανάλογα με την ώρα της προσέλευσής σου, ήσυχα και αξιοπρεπώς, με ψυχική ηρεμία και απολαμβάνοντας το χώρο. Τώρα σε κρατούν στο φουαγιέ όρθιο και σου επιτρέπουν να εισέλθεις μπουλουκηδόν 10-15 λεπτά πριν από την έναρξη του έργου.
Πάει η αξιοπρέπεια της προσέλευσης, λες και πας με την τάξη του σχολείου σου. Πάει η αίσθηση του χώρου. Πώς μπορείς να την απολαύσεις, όταν σπρώχνεσαι από τους άλλους μέσα στο κοπάδι!

Χάθηκε η ατομικότητα, η ιδιαιτερότητα, το καθ’ εαυτόν
Αντικαταστάθηκε από το ομαδικό, το κοινό, το αγελαίο, το απρόσωπο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s