Ο ψηλότερος δρόμος της Γης

«Το πέρασμα Κούντζεραμπ» φιλοξενεί τον υψηλότερο δρόμο της Γης. Υψόμετρο 4 730 μέτρα. Βρίσκεται ανάμεσα στο Παμίρ και τα Κορακόραμ (Μαύρα Βράχια).

Το λιγοστό οξυγόνο της περιοχής δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως τα αυτοκίνητα γλιστρούν στο χιόνι με ρυθμούς αργούς και ήρεμους και καθιστά απαραίτητα  για κάθε επιβάτη τα φλασκιά οξυγόνου (!) που τυχόν θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσει.

Ο δρόμος αυτός είναι τμήμα του θρυλικού αυτοκινητόδρομου «Κορακόραμ», που ενώνει το Κασγκάρ της Κίνας με την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ.

Η κατασκευή αυτού του αυτοκινητόδρομου θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ανδραγαθήματα του ανθρώπου. Μερικοί έφτασαν να μιλούν για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία της ανθρωπότητας μετά τις Πυραμίδες!

Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια και απασχολήθηκαν πάνω από 30 000 τεχνικοι και εργάτες Κινέζοι και Πακιστανοί.

Αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους 400 Πακιστανοί εργαζόμενοι σε αυτό το έργο και άλλοι τόσοι περίπου Κινέζοι, αν και η Κίνα δεν δίνει κατάλογο ανθρωπίνων απωλειών.

(«Στην καρδιά του Ισλάμ» Ανδρέας Ανδριανόπουλος εκδ. Terzo Books Αθήνα 1998  Β’έκδοση  σελ. 128-129 και 137)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s