Η μηχανοποίηση του προσώπου

Η πολιτισμική πρόοδος του ανθρώπου είναι μονομερής. Η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητα αεροπλάνου, ενώ η πνευματική πρόοδος πηγαίνει με τα πόδια.
Έχουμε την δυνατότητα να μεταβαίνουμε στη Σελήνη αλλά επειδή αυτό κοστίζει ακριβά, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία αυτή για να σκοτώνουμε συνανθρώπους μας, ακόμη και εκείνους που κατοικούν στο άλλο ημισφαίριο του πλανήτη.
Έχουμε την δυνατότητα της συλλογής απείρων πληροφοριών σε λίγα δευτερόλεπτα, την άμεση επικοινωνία δισεκατομμυρίων ανθρώπων, κλπ. αλλά κίνητρο μεγαλύτερο για την εφαρμογή τους δεν είναι η βελτίωση των διανθρωπίνων σχέσεων αλλά ο εγκλωβισμός των πολιτών σε ένα σύστημα ιστού αράχνης, το οποίο καθίσταται παγίδα για τά ζωύφια, ενώ τα μεγάλα ζώα το διαπερνούν αγνοώντας και την ύπαρξή του!

Τα πάντα μηχανοποιούνται. Η μηχανοποίηση διαβρώνει και τις πιο λεπτές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Παράδειγμα τα ονόματα Ιδρυμάτων, Οργανισμών, θεσμών, κλπ.
ΕΚΠΑ  αντί Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΑΠΘ   αντί Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΕΜΠ  αντί Εθνικό Μετσόβειο Πολιτεχνείο
ΣΤΕ    αντί Συμβούλιο της Επικρατείας
Παλαιά έλεγες Το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο, κλπ, τώρα αναφέρεις τρία γράμματα, λιγότερα και από την πινακίδα του αυτοκινήτου σου. Τα πνευματικά ιδρύματα, οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν έχουν πρόσωπο, δεν έχουν ιστορία, δεν έχουν φωνή, δεν συγκινούν καμμία ευαίσθητη χορδή της ψυχής μας. Απλά γράμματα είναι, όπως μια μάρκα αυτοκινήτου, απλοί αριθμοί, όπως το νούμερο του παπουτσιού μας.

Η αποπροσωποποίηση διαβρώνει τα πάντα, όπως η υγρασία μια ολόκληρη οικοδομή  προτού την καταστρέψει.
«Η Ρηγίλλης ενοχλήθηκε από αυτά που διέρρευσαν από την Χαριλάου Τρικούπη». Τι ωραία! Αντί να μιλάνε οι άνθρωποι μιλάνε τά κτήρια. Αντί να μιλάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλάει το μέγαρο του Μαξίμου. Αναστροφή των πάντων. Οι αρχαίοι μας μεγάλοι πρόγονοι προσωποποιούσαν την φύση («ὁτε τα ζώα φωνήν είχε …), οι μικροί απόγονοί τους την αποπροσωποποιούν.

Θα έρθει καιρός που θα καταστούν τα πάντα άψυχα, για να μη μπορούν να αντιδράσουν στους μεγάλους ισοπεδωτές δυνάστες, και τότε θα είναι πια αργά.
Θα σηκώνει η δασκάλα τον μαθητή στον πίνακα και θα τον φωνάζει: Να σηκωθεί στο μάθημα
Ο ΚΑΚΑ (Κυριάκος Αναγνώστου του Κωνσταντίνου και της Αμαλίας)
Ο ΠΙΠΙ   (Παύλος Ιακωβίδης του Παυσανία και της Ιρένας)
Ας μη πούμε και τα χειρότερα
Θα λέει η μαμά:
Το χρυσό μου το φουτεράκι κρύωσε (εννοώντας το παιδάκι της που είναι ντυμένο με αυτό)

Και μή χειρότερα!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s