Πρώτες Βοήθειες. Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Τα συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι ποικίλα καί πολλές φορές υποδύονται άλλη νόσο. Υπάρχει και τό «βουβό έμφραγμα» χωρίς συμπτώματα, πολύ σπάνια περίπτωση αλλά όχι απίθανη. Είναι εκείνες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο Καρδιολόγος ανακοινώνει στον ασθενή ότι έχει περάσει έμφραγμα χωρίς να το έχει αντιληφθεῖ και ο άνθρωπος πέφτει από τα σύννεφα! Στις πλείστες όμως των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι έντονα και τόσο συνταρακτικά, ώστε ο ασθενής έχει το αίσθημα του επικειμένου θανάτου. Εδώ ακριβώς χρειάζεται την συμπαράσταση των οικείων του, η οποία σε αυτές τίς στιγμές είναι ισάξια του ρόλου του γιατρού.

Σ υ μ π τ ώ μ α τ α :
Χαρακτηριστικότερο όλων ο πόνος. Είναι ξαφνικός και τόσο έντονος, που ο ασθενής νοιώθει σαν να τον καρφώνουν στο στήθος με ένα σπαθί. Εντοπίζεται συνήθως πίσω από τό στέρνο και έχει επέκταση προς τα κάτω σχεδόν πάντοτε στό στομάχι και σπανιώτερα και στην κοιλιά, ενώ προς τα πάνω φθάνει μέχρι τα δόντια, με έντονο άλγος στην κάτω σιαγόνα. Δεν είναι σπάνιο να ξεγελασθεί ακόμη και γιατρός και να θεωρήσει το έμφραγμα σαν οξεία γαστρίτιδα ή σαν οδονταλγία, διότι υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί μόνο με αυτά τα συμπτώματα. Ο πόνος του εμφράγματος έχει, όπως λέμε, τη μορφή γραβάτας. Αρχίζει από το λαιμό και καταλήγει λίγο πιο πάνω από τον ομφαλό. Στις πλείστες των περιπτώσεων αντανακλά και στο αρ. άνω άκρο ή πίσω στη ράχη. Άλλο χαρακτηριστικό του πόνου αυτού είναι η διάρκειά του και το ανυποχώρητό του. Διαρκεί σχεδόν πάντοτε πάνω από μισή ώρα (τις περισσότερες φορές επί ώρες) και δεν υπακούει στα συνήθη αναλγητικά ούτε και στα νιτρώδη (υπογλώσσια δισκία). Μόνο η μορφίνη ή η πεθιδίνη είναι ικανές να τον καταστείλουν αλλά αυτά τα φάρμακα χορηγούνται αποκλειστικά στα νοσοκομεία
Άλλα συμπτώματα: ζάλη, λιποθυμία, δύσπνοια, βήχας, ψυχροί ιδρώτες, ναυτία, έμετοι, μεγάλη καταβολή δυνάμεων και μεγάλη ανησυχία, που αναγκάζουν τον ασθενή να κινείται συνεχώς και να είναι περίτρομος. Λίαν επικίνδυνα συμπτώματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του είναι το οξύ πνευμονικό οίδημα και το shock.

Α ν τ ι μ ε τ ώ π ι σ η :
Η μόνη και μέγιστη προσφορά προς τον εμφραγματία είναι να μεταφερθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στο νοσοκομείο, διότι οι περισσότεροι θάνατοι επισυμβαίνουν τις πρώτες ώρες και κυρίως την πρώτη. Υπάρχουν δύο ειδών νοσοκομειακά αὐτοκίνητα, τα απλά και «οι μονάδες». Οπωσδήποτε προτιμούνται οι μονάδες που έχουν γιατρό, νοσοκόμο, απινιδωτή και λοιπά όργανα. Εάν όμως η μονάδα αργεί ή ακόμη και το νοσοκομειακό, τότε εάν είναι κοντά τό νοσοκομείο, επιβάλλεται να μεταφέρουμε τον ασθενή μέ δικό μας μέσο παρά να περιμένουμε. Η σωτηρία του εξαρτάται από την νοσοικομειακή περίθαλψη και ελάχιστα από την βοήθεια εξωτερικού γιατρού.
Το μόνο φάρμακο που θα τον βοηθήσει είναι μισή ασπιρίνη (ή δύο δισκία Salospir των 100) και υπογλώσσια δισκία ανά δεκάλεπτο (μέχρι 3-4 φορές ή και περισσότερο, αν τον ανακουφίζουν).

Γ ε ν ι κ ά :
– Δεν πρέπει να τα χάνουμε αλλά να δρούμε γρήγορα
– Τα ως άνω αναφερόμενα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν άλλη νόσο, πολύ ηπιότερη. Θα υποπτευθούμε όμως έμφραγμα, όταν έχουμε να κάνουμε κυρίως με ασθενή ηλικιωμένο, καπνιστή, παχύσαρκο, διαβητικό και υπερλιπιδαιμικό
– Στις ημέρες μας τα πλείστα των εμφραγμάτων θεραπεύονται. Η πρόοδος της ιατρικής στον τομέα αυτό είναι καταπληκτική. Εάν ο ασθενής γλυτώσει από το θάνατο καί υπακούσει στις εντολές του γιατρού, τότε μπορεί να ζήσει χρόνια πολλά και ανώδυνα
– Το έμφραγμα απειλεί κάθε καπνιστή και κάθε υπερτασικό, διαβητικό και υπερλιπιδαιμικό  που δεν λαμβάνει θεραπεία. Απειλεί επί πλέον κάθε υπέρμετρα αγχωτικό και εκείνον που προτιμά την καθιστική ζωή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s