Στοιχειώδεις πληροφορίες σχετικές με υγιεινή διατροφή

Τ σ ι π ο ύ ρ ε ς
– Του ιχθυοτροφείου ειναι σχετικά μικρές και ισομεγέθεις. Περίπου 500 – 600 γραμ. η κάθε μία
– Σπάνια μπορεῖ να προέρχεται και μία μεγάλη τσιπούρα από ιχθυοτροφείο αλλά αυτή θα είναι με πρησμένη κοιλιά (απο το λίπος)
– Το δέρμα της τσιπούρας του ιχθυοτροφείου είναι πιο σκούρο από αυτό της πελαγίσιας και δεν λαμπυρίζει

Ο σ τ ρ α κ ο ε ι δ ή
– Δεν αγοράζουμε ποτέ ἀνοιχτά οστρακοειδή
– Για να ελέγξουμε τα κλειστά, παίρνουμε δειγματοληπτικά μερικά και τα χτυπάμε σε σκληρό αντικείμενο. Εάν ο κτύπος που παράγεται είναι σαν της πέτρας και όχι κούφιου αντικειμένου, τότε είναι καλά
– Να προτιμάμε να τρώμε όστρακα κατα τους μήνες που το όνομά τους έχει το γράμμα «ρ»
– Να  προτιμάμε νά αγαράζουμε όστρακα όταν το φεγγάρι είναι μικρό. Όσο το φεγγάρι μεγαλώνει, τόσο τα όστρακα αδειάζουν!

Μ α λ ά κ ι α
– Όσο πιο σκληρό είναι το χταπόδι, τόσο πιο φρέσκο. Το πολύ φρέσκο είναι σκληρό σαν το δάχτυλό μας!
– Όσο πιο πολύ μελάνι έχει το καλαμάρι και η σουπιά, τόσο και πιο φρέσκα είναι

Ψ α ρ ι α   ( γ ε ν ι κ ά )
– Το φρέσκο ψάρι είναι άκαμπτο και όταν πιέζεις με το δάχτυλο το σώμα του δεν αφήνει βαθούλωμα

Ψ α ρ ο τ α β έ ρ ν ε ς
– Είναι συνηθισμένο νά εξαπατούν τον πελάτη ως εξής. Τον καλούν να επιλέξει το ψάρι της αρεσκείας του προτού το μαγειρέψουν. Όταν ο πελάτης επιστρέψει στη θέση του, τότε αυτοί βγάζουν ένα ακριβώς ίδιο ψάρι από τα μπαγιάτικα που έχουν στο ψυγείο και του μαγειρεύουν αυτό.
– Για να αποφύγουμε την κοροϊδία, θα πρέπει νά σημαδεύουμε το ψάρι που έχουμε διαλέξει (να του αφαιρούμε τα μάτια, να του κόβουμε την ουρά ή ένα πτερύγιο, κλπ)
Να μη ντρεπόμαστε να προβαίνουμε σε αυτή την ενέργεια, διότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο η απάτη αυτή. Άλλωστε υποτιμάται βάναυσα ο πελάτης!

(στοιχεία από εφημ. «Φωνή Μεγάρων – Ν. Περάμου  ἄρθρο Γιάννας Γιακουμάτου)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s