Ἡ Μακεδονία τόν 19ον αἰ.

“Οι περιηγητές, γεωγράφοι από τους πιο σκληραγωγημένους, βεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι στη Μακεδονία και στη Θράκη πρέπει να φέρει κανείς μαζί του τσακμάκι, κουτάλι, πιρούνι (παντελώς άγνωστο), κερί, χύτρα, φλιτζάνι, ένα μικρό στρώμα που να μαζεύεται σε ρολό, σκέπασμα, μουσαμά για να απομονώνεται από το έδαφος, μολύβι, καφέ, ρύζι, και όλα αυτά για να προστατευτεί από τη βρωμιά των πανδοχείων για καραβάνια και των καλυβιών της υπαίθρου στην περίπτωση που δε θα βρισκόταν κάποιος πρόκριτος πρόθυμος να τον φιλοξενήσει. Επισημαίνουν δε, ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσει κανείς ν’ ανεβεί σε ορεινή περιοχή χωρίς να έχει εφοδισστεί με τρόφιμα, γιατί δε βρίσκει τίποτα να αγοράσει”.
(“Έλληνες και Οθωμανοί 1453-1923” Δεύτερη έκδοση. εκδ. Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος Αθήνα σελ. 341)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s